Wat is Flipping the Classroom?

“Flipping the classroom” is een belangrijke ontwikkeling in het onderwijs. In dit concept wordt klassikale kennisoverdracht vervangen door video’s. De instructies per video worden buiten de les door de leerlingen bekeken. De lestijd wordt vervolgens gebruikt voor andere activiteiten; groepsopdrachten, conversaties, spelletjes, schrijfopdrachten enz. waarbij de leerling in de praktijk brengt wat hij vóór de les heeft voorbereid.

Het “flipping the classroom” concept draagt bij aan gedifferentieerd onderwijs en stimuleert de leerling tot het actief deelnemen aan de les. Ook de term ‘Blended Learning’ wordt gebruikt voor een variant van dit concept.

Klassikaal lees- en luistervaardigheid oefenen: verspilling van tijd

Mark Holmwood had nog nooit gehoord van flipping the classroom toen hij besloot te stoppen met het klassikaal oefenen van luisteren en lezen. Verspilling van tijd!

Mark wilde graag dat de leerlingen thuis of in de mediatheek op hun eigen niveau zouden oefenen met lezen en luisteren waardoor er in de les tijd was voor veel actievere en leukere dingen; met elkaar in gesprek, het doen van kleine projecten (bijv. het maken van een flyer voor een schoolfeest), of het doen van spelletjes… en natuurlijk alles in het Engels.

Zicht op inspanningen en resultaten

Het idee om een deel van de oefeningen (lezen en luisteren) buiten de klas te doen is aantrekkelijk, maar Mark wilde wel dat hij kon zien wat zijn leerlingen deden en met welk resultaat. Samen met Corné Meerkerk maakte Mark een testprogramma. Hierbij bekeek je online een video en maakte bijbehorende vragen. De antwoorden werden opgeslagen in een database, zodat Mark kon controleren of de studenten daadwerkelijk hun huiswerk gedaan hadden.

Meer video’s, teksten en nu ook grammatica oefenen

Binnen een paar jaar werd het programma verder ontwikkeld en voorzien van steeds meer lees- en luisteroefeningen. Vanaf het cursusjaar 2012-2013 is de grammaticamodule toegevoegd, bestaande uit instructievideo’s, grammaticasheets en online oefeningen.

Hoe helpt Holmwood’s jou bij “flipping your classroom”?

Het begint met de vraag: Wat wil je bereiken met een les/lessen? Waarschijnlijk gebruik je nu een methode waarbij in de docentenhandleiding duidelijk gemaakt wordt welke leerlijn gevolgd word en welke vaardigheden aan de orde komen.

Je kunt ervoor kiezen om de lees- en luisteroefeningen te vervangen door of uit te breiden met Holmwood’s oefeningen. Deze oefeningen doen de leerlingen buiten de les. Door een deadline in te stellen in het programma, weten leerlingen precies hoeveel oefeningen ze nog moeten doen.

Daarnaast kan je bij de grammatica-onderwerpen eenvoudig het onderwerp kiezen dat voor een les aan de orde komt, bijvoorbeeld “Present Simple”. Wij hebben de grammatica thema’s opgeknipt in kleine stukjes. Hierdoor kunnen leerlingen het thema “Present Simple” in delen leren en oefenen. Bij elk grammatica onderdeel zijn ca. 5 – 10 (online) oefeningen beschikbaar die de leerlingen thuis kunnen doen. Als docent kan je eenvoudig – bijvoorbeeld aan het begin van de les – checken wie de oefeningen wel of niet gemaakt hebben.

Kortom, met Holmwood’s kan je de individuele lees- en luistervaardigheid buiten de les laten doen en de grammatica instructie in de les kan je sterk reduceren. Hierdoor ontstaat er tijdens de les veel meer tijd voor de training van de actieve vaardigheden, waarin de leerling actief deelneemt in plaats van (passief) luistert.

Tevens bespaar je flink tijd op nakijkwerk en een deel van die tijd kan je gebruiken om je lessen nog aantrekkelijker te maken.

Interesse in een “flipping the classroom” lesplan? Stuur ons een mail. Wij vertellen je er graag meer over.

Holmwood’s gratis uitproberen? Schrijf je in voor een proef van twee maanden.