Gepersonaliseerd leren: hoe, wat & waarom

Vijf visies op dit concept (blog 1 van 3)

Hoe bereiden we leerlingen het beste voor op hun toekomst? Hoe kunnen we ze nog beter ondersteunen, nog meer uitdagen? En hoe zorgen we ervoor dat elk kind onderwijs krijgt op zijn of haar eigen niveau? Dat vraagt om differentiatie en maatwerk, om gepersonaliseerd leren. Maar wat is dat eigenlijk, gepersonaliseerd leren? Waarom is het zo belangrijk, wat vraagt het van een organisatie? En doe je dan helemaal niets meer samen in de klas?

Wat is gepersonaliseerd leren?

Laten we beginnen bij de basis. We zijn het allemaal met elkaar eens dat elk kind uniek is. Het heeft unieke talenten en karaktertrekken, en het functioneert op zijn eigen tempo en niveau. Tot hiertoe niks aan de hand. Wanneer we deze lijn doortrekken naar ons onderwijssysteem, stuitten we op een aantal incongruenties. Want als kinderen functioneren op hun eigen niveau, en daarmee een unieke leerbehoefte hebben, waarom proberen we ze dan nog steeds allemaal tegelijkertijd op hetzelfde niveau les te geven? Er wordt natuurlijk al wel gedifferentieerd, maar waarom passen we niet veel meer maatwerk toe? En wat is eigenlijk het verschil tussen gepersonaliseerd leren, differentiëren en adaptief leren?

Het antwoord op deze vragen is even eenvoudig als complex. Om je meer inzicht te geven in deze unieke leervormen, hebben we vijf belangrijke visies voor je op een rij gezet. Aan de hand van deze visies, kun je jouw persoonlijke mening vormen over gepersonaliseerd leren en beslissen wat jij de toegevoegde waarde vindt van deze vorm van onderwijs. Daarnaast laten wij je, in het vervolg op deze blog zien, waarom gepersonaliseerd leren zo belangrijk is, en hoe je daar praktisch vorm aan kunt geven in jouw klas. Veel leesplezier!

Waarom gepersonaliseerd leren?

Gepersonaliseerd leren is een groot begrip. Veel scholen willen of zijn er mee bezig, maar wat is het nu precies? En waarom denken we dat gepersonaliseerd leren zo belangrijk is voor leerlingen? In het onderstaande artikel probeert docent Innovatie & Prototyping Michiel Lucassen van vernieuwenderwijs.nl hier zo’n goed mogelijk antwoord op te geven.

http://www.vernieuwenderwijs.nl/gepersonaliseerd-leren-wat-is-dat-nu-eigenlijk/

Het verschil tussen differentiëren, personaliseren en adaptief leren

Als we het hebben over het onderwijs van de toekomst, gaat het al snel over differentiëren, personaliseren en adaptief leren. Deze drie ‘buzzwords’ hebben veel met elkaar te maken en overlappen elkaar zelfs een beetje, maar het zijn geen synoniem voor elkaar. Wat betekenen deze termen precies en wat zijn de kenmerken van deze drie onderwijsvormen? Daarover lees je meer in dit artikel van onderwijsvanmorgen.nl

http://www.onderwijsvanmorgen.nl/de-verschillen-tussen-differentieren-personaliseren-en-adaptief-leren/

Gepersonaliseerd leren vraagt om samenwerking

Scholen die gepersonaliseerd onderwijs willen aanbieden, denken vanuit leerdoelen, in plaats vanuit leermiddelen, volgens Kennisnet. Die verandering brengt veel uitdagingen met zich mee. Drie onderwijsprofessionals vertellen waarom scholen meer met uitgevers en leveranciers moeten samenwerken om de overgang in goede banen te leiden, zodat het onderwijs de volgende stap naar gepersonaliseerd onderwijs kan zetten.

https://www.kennisnet.nl/artikel/gepersonaliseerd-leren-de-toekomst-zit-in-samenwerking/

Organisatorische consequenties

Ok, gepersonaliseerd leren is mooi en zeker wenselijk. Maar wat vraagt deze verandering eigenlijk van een school op organisatorisch gebied?

http://wij-leren.nl/gepersonaliseerd-leren-organisatie.php

7 dingen die je moet weten over gepersonaliseerd leren

Zoals al eerder aangegeven, is het thema soms lastig in één zin te definiëren. Daarom publiceerde het EDUCAUSE Learning Initiative (ELI) een paper met 7 dingen die je moet weten over gepersonaliseerd leren. Lees hier een korte, Nederlandse vertaling, gepubliceerd door onderwijsvanmorgen.nl.

http://www.onderwijsvanmorgen.nl/7-dingen-die-je-moet-weten-over-gepersonaliseerd-leren

Gepersonaliseerd leren: waarom & hoe?

Om de overgang naar gepersonaliseerd leren te maken, moeten we dus goed weten welke rol verschillende factoren spelen bij goed gepersonaliseerd onderwijs. Allereerst moeten we weten wat het begrip ‘gepersonaliseerd leren’ precies inhoudt. Daarnaast moeten we openstaan voor samenwerkingen en partnerships met andere partijen. En tot slot is het van belang om je de consequenties te realiseren die de het invoeren van gepersonaliseerd leren heeft voor je organisatie.

Het is heel belangrijk om intern overtuigd te zijn van de vele voordelen van gepersonaliseerd onderwijs, mede omdat er flink wat gaat veranderen als je deze onderwijsvorm gaat invoeren. In de volgende blog focussen we ons daarom op de voordelen en het belang van gepersonaliseerd onderwijs, en geven we je vervolgens een aantal handige tips en trucs om succesvol over te stappen naar gepersonaliseerd leren. Ook geven we je handreikingen om eventuele problemen te tackelen.